Palliativ / lindrende mobilfysioterapi:

Behandling i eget hjem.

 

Jeg har de sidste 7 år arbejdet i en specialiseret tværfaglig funktion, hvor jeg har kørt ud og behandlet i patientens eget hjem.

Jeg oplever det som en stor fordel for behandlingsresultatet, at patienten er på hjemmebane og føler tryghed, samt at behandling og eventuel træning gives i patientens egne rammer, så det kan omsættes på en forståelig og brugbar måde.

 Jeg sætter mindst 1 time af til behandling, så der er god tid til fordybelse, og til at nå ud i hjørnerne af problemstillingerne.

Pårørende er meget velkomne til at være til stede, bare man er indstillet på, at der i perioder under behandlingen ikke tales så meget, når der arbejdes ind i fordybelse.

Jeg har egen briks og stol med, men for det meste behandler jeg, hvor patienten er vant til at opholde sig og slapper bedst af – på stol, i seng, på sofa eller på gulvet.

 

Eksempler på symptomlindrende behandling:

Smertebehandling:

En del oplever smerte i forbindelse med alvorlig sygdom. Det kan både være forårsaget af selve sygdommen eller være en bivirkning til behandlingen - fx kirurgiske indgreb, strålebehandling eller kemoterapi. Det kan også skyldes, at man ikke kan bruge kroppen som man har været vant til - når man fx er mere sengeliggende, og ‘kroppen sander til’, og bliver mere fjern og stiv.

Smerter kan være både akut opståede og mere kroniske. De kan opleves på en skala fra let baggrundsstøj til insisterende og altdominerende smerter. Meget smertebehandling vil være kombineret med medicinsk smertebehandling - som styres af den ansvarlige læge.

Jeg arbejder med den kropslige og ikke-medicinske del af smertebehandling - som fx afspænding, berøring, massage, blid ledmobilisering, instruktion i hvilestillinger og træning.

Jeg er opdateret indenfor ny viden om smertebehandling og har desuden gennem årene udviklet en blid tilgang, hvor jeg i tæt samarbejde med patienten løsner et ofte overaktivt forsvarsberedskab, som fastholder smertemønsteret. Herfra er det væsentligt nemmere at hjælpe patienten til at (gen-)skabe kontakt til ressourcefyldte og livfulde områder, der hvor kroppen er stagneret og fastfrosset pga smerte og sygdom. Jeg har ofte skelsættende resultater med denne tilgang.

Ødemer / hævelser i kroppen:

En del oplever generende hævelser i kroppen - fx i benene, i underlivet eller i en arm som følge af sygdom eller behandling. Kropsdelen bliver tung, fremmed og vanskelig at bruge. Hævelsen kan ofte afhjælpes og lindres med behandling og bandager, og nogle gange helt forsvinde.

Jeg er uddannet exam lymfødem-terapeut gennem 20 år, og har god erfaring med behandling af diverse ødemer i hele kroppen.

Behandlingen kan være manuel lymfedrænage, bandagering, hudpleje, drænerende øvelser, udmåling af støttestrømper, og samarbejde med bandagist.

Tiltag ved lufthunger / dyspnø:

Vejrtrækningen er direkte knyttet til at det at være i live, og mangel på luft er noget af det værste og mest skræmmende vi kan opleve. Lufthunger kan have mange grader, og vil ofte fylde en del i hverdagen og påvirke den samlede livskvalitet.

Ud over de fysiske årsager til lufthunger som nedsat lungefunktion, obstruktion af luftveje, sekretdannelse mv, vil derfor psykologiske faktorer som opspænding og angst blive adresseret i behandlingen.

Lindring kan bla opnåes gennem instruktion i gode vejrtrækningstekniker, mobilisering af sekret, afspænding, berøring, kropslig støtte og andre tryghedsskabende tiltag. Hjælpemidler som ventilator eller pep-fløjte kan også være gavnlige. Samarbejde med andre faggrupper om fx medicin vil ofte være relevant.

Træning og vedligeholdelse af funktioner:

Kroppen er som en gammel og trofast ven, det er trygt og rart at være sammen med. Når vi pga sygdom mister styrke og bevægelighed og balance, mister vi også frihed - til at gøre noget af alt det vi gerne vil kunne gøre med kroppen.

Jeg hjælper gennem træning og konkrete øvelser, at træne netop det du gerne vil kunne, og samtidigt måske genfinde nydelsen ved at en positiv kontakt til kroppen. Der er stor lindring ved at mærke sin krops ressourcer indefra.

Træning er desuden ofte vældig smertelindrende.

Hjælpemidler:

Nogle gange kan det rigtige hjælpemiddel, gøre en stor forskel i dagligdagen. Det kan fx være den korrekte trykaflastende madras eller sidepude, en plejeseng, en tilpasset kørestol eller en rollator.

Jeg har stor viden om de forskelige hjælpemiddelprodukter, der findes på markedet, og i hvordan de indstilles korrekt. Dette vil ofte foregå i samarbejde med hjemmeplejen og kommunens hjælpemiddelvisitator.